NORDIC WALKING

Nordic Walking is de nieuwe manier van sportief wandelen in de buitenlucht.

Nordic Walking kan op verschillende intensiteit niveaus worden uitgeoefend. In alle vormen is het een ‘total-body-work-out’. Nordic Walking is vijftig jaar geleden in de Scandinavische landen ontstaan als zomertraining voor cross country skiërs, waarbij zij de ski’s ’s zomers vervingen door lage wandelschoenen. In veel landen (o.a. Noorwegen, Finland, USA, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk) is Nordic Walking al uitgegroeid tot een populaire buitensport. Ook in Nederland krijgt Nordic Walking steeds meer aandacht.

Wat is Nordic Walking?

Sportief wandelen met behulp van twee speciaal ontwikkelde poles.

Deze poles zorgen er in combinatie met het sportief wandelen voor dat alle spiergroepen in het lichaam intensiever gebruikt worden. Bij een juiste hantering van de techniek zullen de nek-, schouder- en armspieren doorlopend aangespannen en ontspannen worden, waardoor de spanningen in deze lichaamsgebieden verminderen. Door het voorwaarts en achterwaarts zwaaien van beide armen en het gelijktijdig behalen van een voorwaarts stuwende kracht uit de achterwaartse plaatsing van de poles, stijgt het energieverbruik en wordt het hart-long systeem intensiever te werk gesteld. Het lijkt echter niet meer inspanning te kosten dan “gewoon” sportief wandelen (de gevoelswaarde blijft gelijk terwijl het lichaam intensiever getraind wordt).

Samengevat:

•             Gemiddelde verbranding van 400 kcal per uur tegen 280 kcal bij sportief wandelen

•             Energieverbruik is gemiddeld 20% hoger tijdens Nordic Walking (kan oplopen tot 40%)

•             Hartslag ligt tijdens Nordic Walking 10% hoger

•             Schouder-, arm-, nek-, rug-, bil-, buik- en beenspieren worden versterkt

•             Uithoudingsvermogen, kracht, beweeglijkheid en coördinatie worden getraind

•             Lagere belasting van de enkel-, knie- en heupgewrichten

•             Vermindering van spanning en pijn in de nek, schouders en bovenrug

•             Geeft meer stabiliteit in de wervelkolom en daarom ideaal voor mensen met rugklachten

•             Lopen op uw eigen niveau en dus geschikt voor alle leeftijden en conditie niveaus

•             Een sociale bewegingsactiviteit: het maken van een praatje onder de training blijft mogelijk


Wat heb ik nodig?

Om Nordic Walking te kunnen beoefenen heeft u niet meer nodig dan een paar goede (lage) wandelschoenen, sport- of vrijetijdskleding, een paar Nordic Walking poles en de frisse buitenlucht.

Er zijn verschillende technieken en daarmee ook diverse gradaties in de zwaarte van de training.

Nordic Walking kan in iedere vorm worden gegoten. Goede instructie verbetert uw techniek, verhoogt uw rendement en verhoogt uw plezier in Nordic Walking! Het is dan ook raadzaam om een cursus bij een ervaren instructeur te volgen om er zeker van te zijn dat u de techniek juist aanleert.

Ik, Ruud Boots, de man achter Nordic Walking Weert (These Boots are made for walking) ben zo’n instructeur. Bij mij krijgt u vanaf juni 2006 de diverse technieken juist aangeleerd. Voor degene die liever eerst persoonlijk kennismaakt met deze nieuwe, gezonde vorm van buitensport worden er regelmatig kennismakingsclinics georganiseerd in en rondom Weert.

 
 
Instructeur: Ruud Boots, These Boots are made for walking.

Copyright
© 2006 - 2007 Nordic Walking Weert